filosofiacatalana.cat

Ramon Alcoberro i Pericay

(Pals, Baix Empordà, 1957) Filòsof que s’ha dedicat especialment a temes de filosofia de la modernitat, ètiques aplicades i anàlisi de la Il·lustració. Per part de mare prové d’una família empordanesa de tradició carlina i el seu avi Agustí Pericay Tauler havia estat ja dirigent de les Juventudes Jaimistas gironines sota la dictadura de Primo de Ribera. És germà de l’historiador Agustí Alcoberro i de l’advocat Josep-Maria Alcaboerro. Està casat amb la també filòsof Júlia Torres Canela i té dos fills. Va estudiar el batxillerat a Barcelona (jesuïtes del Clot i  de Casp) on tingué com a professors personalitats culturals d’un cert gruix, com els novel·lista Jaume Cabré i Ignasi Riera, els poetes Miquel Desclot i Alfred Badia, l’historiador de la literatura Antoni Serrà i Campins, l’historiador Josep-Maria Benítez, el llatinista Francesc Xicoy. L’any 1973 s’integrà a lluita antifranquista militant en les Joventuts Revolucionàries Catalanes del Partit Socialista d’Alliberament Nacional (provisionals), un grup independentista de caire socialista d’esquerres amb el lingüista Carles Castellanos i Llorens i la historiadora Eva Serra i Puig, entre altres, i fou empresonat a “la Model” de Barcelona l’any 1975 durant l’agonia del dictador. 

Estudià filosofia a a la Universitat de Barcelona i rebé influència de professors com Francesc Gomà i Musté, José-María Valverde (que li dirigí la tesina sobre “Diderot y el sujeto estético”, 1981) i especialment Xavier Rubert de Ventós. Participà com a alumne al Col·legi de Filosofia durant la dècada de 1980 i considera que els postulats d’aquell moment (pluralisme epistemològic, avantguardisme, postmodernitat, culturalisme irònic), han marcat profundament la seva educació sentimental. Ramon Alcoberro es llicencià en Filosofia i Ciències de l'Educació (secció Filosofia) per la Universitat de Barcelona, (1980) amb Premi Extraordinari (1981). L’any 1995 es diplomà en Teologia, a l’Institut de Teologia de Barcelona, i tot i definir-se algun cop com a catòlic cultural sempre s’ha negat a escriure sobre temes de filosofia de la religió. No va presentar la tesi de Doctorat fins l’any 2001, en què sota la direcció de Margarita Boladeras defensà “Subjecte i il·lustració. Diderot i la construcció del subjecte moral”, i obtingué la qualificació d’excel·lent cum laude i posteriorment el premi Serra Hunter de l’Institut d’Estudis Catalans. Té també premis com el Serra i Moret de la Generalitat de Catalunya, l’Arnau de Vilanova del Col·legi de Llicenciats i l’accèssit al Premi Vallverdú per Ètiques per a un món complex (Pagès, 2004), un text que fou el primer manual d’ètica aplicada publicat en català. 

Ha estat professor de filosofia al batxillerat a l’Escola Tècnica Professional del Clot i a l’Escola IPSE; professor d’ètica a la Universitat de Girona des del curs 1996-1997 i Consultor a la Universitat Oberta de Catalunya des del curs 2001. Ha coordinat el grup sobre Ètica i Empresa a la Fundació Epson Ibèrica - Institut de Tecnoètica (2001- 2010); és professor habitual als cursos d’Estiu del Col·legi de Llicenciats de Barcelona i ha estat vocal i membre de la junta a l’Ateneu Barcelonès. També ha participat en diversos grups d’investigació sobre filosofia política, sobre bioètica i sobre biopolítica a les universitats de Barcelona i de Girona. És membre del Liceu Maragall, un grup d’interessats per la filosofia que es reuneix a l’Ateneu Barcelonès, i ha publicat nombrosos textos col·lectius amb aquest grup.   

 

 


[semblança facilitada per l’autor]  


Escrits d’Alcoberro

✓ El desordre cívic (1983) 
“Xirau, Ramon. Graons”, Enrahonar: quaderns de filosofia (1984)
✓ La Filosofia de la Il·lustració (1992)
Diderot en el mirall de Goethe, Estudi general (2000)
✓ Ètica per a un món complex: un mapa de les tendències morals contemporànies (2004)
✓ Ética, economia y empresa: la dimensión moral de la economía (2007)
✓ L’utilitarisme (2007) 
L’home que mira (2007) 
✓ El racionalisme cartesià (2008)

Alcoberro a la premsa

“Bienvenidos al àgora virtual”, La Vanguardia (6-06-2007)
“Contra Josep Pla”, La Vanguardia  (23-04-1993)

Enllaç

www.alcoberro.info

facultat de filosofia - Ramon Llull