filosofiacatalana.cat

Buenaventura Homedes

Membre de noble família catalana, va néixer a Tortosa (Tarragona) e 1776, i molt inclinat des de nen a la vida de pietat, als divuit anys vestí l'hàbit de Sant Francesc al convent de Barcelona, en el qual va dur a terme els estudis eclesiàstics. Ordenat ja de sacerdot i amb el títol de lector en cànons, va marxar a Mèxic, on va exercir aquesta càtedra, així com les de filosofia i teologia durant alguns anys al col·legi de Santiago Tlatelolco, al mateix temps que rebé de la Universitat Nacional el grau de doctor i en la qual també va ocupar càtedra. Dins de l'Ordre, va ser dues vegades provincial, lector jubilat i cronista de la província, i va morir a Mèxic el 6 de novembre de 1857.
Decidit escolàstic, però amb discrets coneixements dels més recents moviments filosòfics dimanants de la Il·lustració, va escriure una obra de controvèrsia, El materialista convertido a la religión de Jesucristo. Al llarg de les seves pàgines, i seguint una tècnica epistolar i de diàleg entre dos joves, Agustí i Telesfor, que cauen en la vida dissoluta per retornar posteriorment al si de l'Església mitjançant l'ús de la seva sola raó i dels seus col·loquis amb Bial, savi filòsof catòlic, va provant amb senzillesa d'estil i claredat de conceptes l'existència en l'home d'un principi immaterial, simple, espiritual i immortal sotmès a l'imperi d'una llei moral que el fa mereixedor de premis o càstigs en una vida posterior a la mort, així com la possibilitat de la Revelació, de la divinitat de Jesucrist i d'altres veritats fonamentals del cristianisme.


Escrits de Buenaventura
  • El materialista convertido a la religión de Jesucristo, por medio de controversias religiosas, que servirán de desengaño a los incrédulos y a los fanáticos. México: Imprenta del Águila, dirigida por Don José Ximeno, 1827. 2 vols.
Sobre Buenaventura
  • ANIEVAS, J. I. de El Dr. Buenaventura Homedes. La Cruz, 4, núm. 9, 26 de noviembre de 1957.
  • TORRES AMAT, F. Memoria para ayudar a formar un diccionario crítico de los escritores catalanes y dar alguna idea de la antigua y moderna literatura de Cataluña. Barcelona: Imprenta Verdaguer, 1836, p. 306.
  • VALVERDE TÉLLEZ, E. Bio-bibliografía eclesiástica mexicana. México: Edit. Jus, 1949, p. 40.
  • VALVERDE TÉLLEZ, E. Crítica filosófica o estudio bibliográfico y crítico de las obras de filosofía escritas, traducidas o publicadas en México desde el siglo XVI hasta nuestros días. . México: Suc. de Francisco Díaz de León, 1904, p. 107111.
facultat de filosofia - Ramon Llull